Mottó:
There are 3 types of people in the world: those who make things happen,
those who watch things happen and those who wonder what just happened.

Ez itt egy egyetem: nem csodálkozni kell a dolgokon, hanem tenni értük.

Irodalmazás az önálló hallgatói munkákban

Ez egy archivált lap.
Az aktuális változat ezen a címen érhető el: http://blog.mit.bme.hu/meszaros/irodalmazas

Ezen a lapon néhány tanácsot szeretnék adni az önálló irodalmazás eszközeire és módszereire vonatkozóan. Az egyetemen leadott írásműveknél (önálló labor beszámoló, szakdolgozat, diplomaterv, TDK, stb.) fontos elvárás, hogy másoktól átvett anyagokat (gondolatokat, megoldásokat) hivatkozásokkal lássunk el. Ennek érdekében egy pontos irodalomjegyzék készítése és karbantartása elengedhetetlen, lényegében a munka elsõ pillanatától kezdve.

Eszközök

Manapság alapvetõen a webrõl szerezzük be az irodalmakat, ezért javaslom a Zotero Firefox kiegészítõ használatát a források felkutatása és letöltése során. Az így létrehozott gyûjtemény jól rendszerezhetõ és kereshetõ, valamint nagyon egyszerû belõle irodalomjegyzéket készíteni.

Az eszközzel részletesebben a weblapján található bevezetõ videók segítségével lehet megismerkedni. Ezek mellett az OpenOffice integrációt is érdemes kipróbálni, de használata nélkül is könnyen beilleszthetjük a hivatkozásokat a dokumentumainkba. A PDF kereséshez telepíteni kell a pdftotext és a pdfinfo programokat, amit a Zotero telepítése közben fel is ajánl.

Szövegszerkesztése az OpenOffice-t ajánlom, amelyhez kész publikáció templétek is beszerezhetõk a netrõl. Figyelem: nem kész dolgozatok! :)

Források

Irodalmak keresésére az alábbi forrásokat és eszközöket ajánlom:

Ha nem BME IP címrõl böngészük a fenti gyûjteményeket, akkor állítsunk össze egy link listát, hogy az egyetemen már csak a letöltéssel kelljen foglalkozni. A Zotero-ba így utólag is betölthetõk a PDF anyagok.

Módszerek

A keresési stratégiákról általában az EISZ oldalán lehet olvasni.

A Zotero használatával kapcsolatban pár dologra felhívnám a figyelmet:

  • Érdemes akár többféle struktúrában is rendszerezni a publikációkat (ez nem jelent többszörös tárolást), pl. többféle téma, a gyûjtés célja, stb. szerint.
  • Csak bizonyos forrásokból tudja kinyerni a publikációs adatokat (a fentiekbõl általában igen), de mentés mindenrõl készíthetõ (képekrõl is!)
  • Az éppen látott weboldalról a böngészõ címsor végén látható kis szimbólumra kattintva kell mentést készíteni (lásd a képen!)
  • A hivatkozás elmentés mellett érdemes egy pillanatképet is csatolni a weboldalról ("Attach snapshot of current page"), és a lapon látható PDF dokumentumokat is célszerû elmenteni (a PDF linket vagy dokumentumot "rádobva" a hivatkozásra).
  • Érdemes katalógusokat létrehozni, akár többféle rendszerezésben is.
  • A Library-ba minden bekerül, amit egy katalógusba beteszünk, és nem törlõdik, ha csak a katalógusból töröljük.

A gyûjtemény felhasználása

Az összeállított gyûjteményben (és a csatolt PDF/HTML dokumentumokban) kereséseket futtathatunk. Ezzel kiválogathatunk és átmeneti gyûjteményekbe rendezhetünk publikációkat. Természetesen kézzel is összeállíthatunk ilyen kollekciókat.

Egy kollekciót kimenthetünk többféle formátumban, HTML riportot készíthetünk belõle, illetve irodalomjegyzéket is elõállíthatunk.

A bibliográfiát IEEE formában készítsük el (hivatalos útmutató, de inkább az alkalmazási példákat ajánlom átnézésre). Nem próbáltam, de létezik szövegszerkesztõ integráció is, valamint kirpóbálható az egyes szövegszerkesztõk saját RIS vagy BibTeX importja is.

Hallgatóimnak...

Ha irodalmazási feladatot adok ki, az azt jelenti, hogy az irodalmak összegyûjtése mellett azok rövid szöveges leírását is elvárom. Erre a "notes" panel ajánlott. Többféle megjegyzés is fûzhetõ a cikkekhez (mirõl szól, milyen jellegû, érdekes/újszerû ötlet van-e benne, a szerzõkrõl mit lehet tudni, stb.)

A kiválasztott irodalmakról, esetleg egy keresés eredményérõl könnyen készíthetünk egy HTML riportot, ahol a saját megjegyzéseinket is látni fogjuk. Az irodalmazás egyik elvárt kimenete ez.

A másik kimenet az összegyûjtött, rendszerezett és értékelt/jellemzett publikációk Zotero RDF exportja csatolt (PDF) anyagokkal együtt.