Scotland Arrival
I. évfolyam: ismerkedés

Mindenek előtt a sörről

A népszerű cím ellenére most egy konferenciacikket fogok ismertetni, úgyhogy jól beugrottatok a csőbe. A konferencián én is ott voltam 1996 június elején, mielőtt Skóciába jöttem volna, egy tartalmában jó, de eléggé gyalázatosra sikeredett előadással. No, de most jöjjön a szakma!

Joint Conference of

IEEE Instrumentation & Measurement Technology Conference
IMEKO TC-7
Hotel Sheraton, Brussels, Belgium, June 4-6 1996

Supplement to the IMTC/96-IMEKO TC-7 Conference programme (late arrival paper):

About Belgian Beers
A.R.F. Barel, Vrije Universiteit Brussels, Belgium
(a szabad és részbeni át- és elferdités az én művem)

Belgium egyik legnagyobb specialitasa az 500 kulonfele sörfajta, melyet korulbelul 100 kulonbozo sörfozdeben allitanak elo. Persze megtalalhatoak itt a klasszikus PILS tipusu sörök (lager), melyek egeszen jok, de nem ettol specialis Belgium. Igazi gazdagsaga a tradicionalis sörokben rejlik.

Ezen sorok letezese a hagyomanyos sorfozo technikak evszazadok ota megorzott folytonossaganak koszonheto, melyek erosen kulonbozoek az egyes regiokban, de akar egy falun belul is. Eszencialisan termeszetes osszetetelenek es alacsony alkoholfokanak koszonhetoen a regebbi idokben a sort az egeszseget garantalo gyogyszernek tekintettek. Napjainkban, a mersekelt sorivas meg mindig tokeletesen illik a belga gasztronomiaba.

Annak a luxusa, hogy ennyire valtozatos sorfajtak kozul valaszthatunk a belgak kulturalis hagyomanyaihoz kotodik. A latogatok eligazitasa vegett ebben a sordzsungelben ot csaladba soroljuk a soroket:
        szelid (lambic), avagy gueuze sor
        vilagos sor
        barna sor
        kolostori, avagy a trappistaktol szarmazo sor
        specialis, avagy szezonalis sorok

A Szelid (lambic - ugy gondoltam, hogy a nevhez leginkabb a szelid magyar szo all kozel) valoszinuleg egy Lembeek nevu helyrol kapta nevet. Fermentacio utan 2-4 evig kell hordoban erlelni, majd egy ujabb fermentacionak kell alavetni, mielott felhasznalnank, nehanapjan meginnank.
Lambicot (avagy Szelidet) csak egy helyen lehet inni Brusszelben, a Palotatol 150 meterre lentebb, egy "Becasse" nevu kavezoban. Ize elegge savanyu, de nagyon frissito, es egyaltalan nem latszanak benne buborekok. Itt-ott egy kevesbe fanyar valtozatat is aruljak, a Faro-t. A Gueuze sort koros es fiatal Lambic keveresevel majd ujboli fermentalasaval nyerik. Legelfogadottabb fajtait a kovetkezo sorfozdek keszitik: Timmerman, Mort Subite, De Neve, Belle Vue, Lindemans, Eylenbosh,
Girardin, stb. A Kriek (a cseresznye flamandul) igen kozel all a gueuze-hoz, de ezt a sort cseresznyevel keverik az utolso fermentacio utan, ami teljesebb, cseresznyeizt ad neki, es valamelyest megedesiti. (A ferdito megjegyzese: ilyet en is ittam, nem tul rossz, de en voltam az egyeduli, akinek izlett.) Van ugyanilyen technikaval keszult Framboise nevu sor, amely malnaizu.

A vilagos soroket eredetileg a 18. szazadban kezdtek fozni a Leuven regioban. Kulonleges frissito zamatukat a narancshej es koriander adja, amiket hozzajuk foznek. Keves alkoholt tartalmaznak. A legelfogadottabbak: Witte van Hoegaarden, Witt van Leuven, Blanche de Namur, stb.

A barna sorok Flandriabol szarmaznak. Erosen savasak, barna szinuket a togyfa hordokban nyerik eresuk soran. Ha kicsit meg szeretned edesiteni oket, akkor a pincert megkerheted arra, hogy adjon hozza egy kis grenadin szirupot. Legelfogadottabb markak: Rodenbach vagy a Gouden Band.

A "trappista" sorok csak az elmult 100 evben kerultek a kolostorok falain kivulre. Csupan ot igazi trappista sor van: Orval, Rochefort, Chimay, Westmalle es Westvleteren (ez utobbi csak a kolostor kapujaban kaphato). Ha a szerzetesek licensze alapjan keszult a sor, akkor kolostori, vagy apatsagi sornek nevezik. Legelterjedtebbek: Leffe, Maredsous, Grimbergen, Bernardus, Corsendonk, Koningshoeven.

A specialis, vagy szezonalis sorok kategoriajaba tartozik az osszes tobbi, a belgak altal feltalalt, szabalyokhoz nem illeszkedo sor :-) Harom specialisan egy-egy regiobol szarmazik: De Koninck (Antwerpen), Palm (valahonnan Brusszel mellol) es a Vieux Temps (Belgium deli reszebol). A kovetkezo 9 pedig mindenutt kaphato Belga sor:
        Duvel                   Kwak                    Brigand
        Judas                   La Gauloise             Bush
        Ciney                   Kasteel Bier            Zulte

Mindenkinek valjek egeszsegere.

A ferdito elso megjegyzese: koreinkben a legnepszerubb egy Pucer Nenisnek elkeresztelt sor volt, sajnos az igazi nevere mar nem emlekszem, de konnyen felismerheto.

A ferdito masodik megjegyzese: a leforditott, vagy hianyzo forditasu nevek magyar megfelelojere szivesen latok otleteket, magyarazatokkal.

A kiado megjegyzese: a Scotland Arrival elozetesen visszautasit mindenfele szag, iz es egyeb mintakat kovetelo kerest, akinek nem volt benne resze eddig, az igyekezzen a jovoben...