Scotland Arrival
I. évfolyam 6. szám

Clans of Scotland

Ez a címe annak a klassz könyvnek, amit vettem.

Eloszoris benne van Skocia rovid tortenete egeszen a szigetek kialakulasatol :-) Aztan egy csomo kockaminta, a szoknyakrol (mert minden klannak maskepp nez ki a szoknyaja). Es harmadreszt (a legreszletesebben) a skot klanok tortenetevel foglalkozik (mikor tuntek fel eloszor, hires tagok, a mai elo klanvezer neve, jelmondat es cimer).

Skocia tortenete a klanok tortenete. Itt mindenki tartozott valahova, egy klanba, egy nagy csaladba, ahol a vezeteknev (teljesen, vagy eredetet tekintve) azonos. Errefele a legerosebb lojalitast, a legerosebb kotodest a klan jelentette (manapsag mar nincs akkora szerepuk).
Van egy-ket nepszeru film, amit talan lattal, s ami alapjan valamifele kepet lehet alkotni minderrol, vagy reszleteirol. A Hegylako (Highlander) ha mast nem is, de legalabb a skot tajat es a regi eletmod reszleteit bemutatta. A skotok egyik nemzeti hoserol, Wallace-rol szolo Bravehart mar igazan a skotok es a klanok ortenelmerol szolt.
Az ember barmerre jar, barhol is talalkozik szembe a tortenelemmel itt, az biztosan a klanokrol, azok (kulso-belso) viszonyarol szol. Igazabol Skociaval, mint tortenelmi fogalommal csak nagyon ritkan lehet talalkozni. Talan csak olyankor, mikor az angol-skot tortenelmi viszonyrol van szo, bar ott is mindig klanok vivtak a csataikat az angolok (es az angolokat tamogato klanok) ellen.

Manapsag Skocia olyan, mint minden mas orszag, ahol eppen nincs polgarhaboru: egy egyseges politikai-hatalmi szervezettel rendelkezik. A tobbseg szamara elfogadott az Egyesult Kiralysag, csak a nacionalista part gondolja ugy, hogy minel hamarabb ki kell valni belole. Ambar epp mostanaban kezdenek erosodni azok a hangok, hogy Skocianak a meglevo sajat focicsapat sokkal kevesbe kell, mint a hianyzo skot parlament. Ezt jelzik az alairasgyujtesek es nehany politikus szinpadi szereplese. (1997 szeptembereben tartanak egy referendumot a sajat parlamentrol.)

A skotok eredeterol

Skocia alapvetoen a hu"vos ido es a hegyek hazaja, ennelfogva az osidokben kialakulo kozossegek viszonylag kicsik voltak (mondjuk egy volgyben elfertek) es sokkal harciasabbak voltak, mint a mediterran videkek kenyelmes emberei. Ugy i.e. 100 korul ezek a kis harcias csaladok (akkor meg nem hivtak oket klanoknak) egy sokkal brutalisabb ellenfellel talaltak magukat szemben: az eszakkeleten parta szallo keltakkal, akik, technologialag fejlettebbek leven naluk, vegig is soportek a videken a sziget kozepe fele. (britannia - britani - pritani = a letelepedett kelta torzsek romai elnevezese)
A dolgot kicsit csipkezte, hogy nyugatrol, az Ir Szigetekrol egy masik nep, a Scoti szallt partra, a keletrol betoro kelta rokonaik meghivasara, hogy a delebbre allomasozo Gnaeus Julius Agricola romai legioit egyutt kisoporjek. Mindez ugy i.sz. 84 korul tortent. Aztan persze Agricola tavozasa (kiverni nem sikerult) utan a scotik nem nagyon akartak tavozni, a keltak tobbszori felkeresere sem. (A Scot szo az O-ir nyelvben fosztogatot, ragadozot jelent.) E harom nepcsoport keveredese eredmenyezte azt a nepet, akiket ma skotoknak hivunk.

A klanok, az akkoriban kialakult helyzetnek megfeleloen, alapvetoen ket nagy csoportba soroljak magukat: felfoldiek (Highlanders) es alfoldiek (Lowlanders). Az elobbiek az utobbiak felettinek vallottak magukat, nem csak magassagbeli (felfold-alfold) ertelemben. A lowland a szegenyseg, a kozrend, a keltak foldje, a highland az "igazi" uralkodo klanoke, a scotik leszarmazottaike. Ezeken a csoportokon belul is vannak tovabbi teruleti tagozodasok, mint a Borders (hatarvidek), Islanders (a nyugati szigetek klanjai), stb.

1500 korul a scoti Donald Klan kialakitott egy nyugati kiralysagot, az akkori Europatol szokatlan modon egeszen civilizaltan, keruletekkel, birakkal, kereskedelmi biztosokkal, adminisztratorokkal es egy Szigeti Tanaccsal, akik egy parlament nevu talalmanyban uleseztek. Persze tovabbra is ervenyben volt "a klan mindenek felett" torveny, mely biztositotta, hogy ha a kiraly kezd a klanok fejere no"ni, akkor torveny szerint is elmozdithato. A kiraly maga nem volt mas, mint egy gondnok, aki bizalombol birtokolta az emberek foldjet, sajat birtokkal nem rendelkezett. Ez a kiralysag aztan szepen magaba olvasztotta a felfold jelentos reszet is. Ez volt az aranykor, amire a felfoldiek azota is nosztalgiaval gondolnak.

Nem akarom tovabb reszletezni a tortenelmuket, lenyegeben a klanok egymas kozti hatalmi harcabol, es legfokeppen az angolokkal kialakitott "viszony" valtozasabol (azaz fuggetlensegi harcukbol, majd az azota is elo monarchia kialakitasabol es megszilarditasabol) all.
Olvastam meg egy erdekes dolgot: a nyugati vilagban a masodik legoregebb koronaekszeruk a skotoknak van. A legoregebb pedig nekunk, magyaroknak. Na, ezt se hittem volna! Az angoloke' pl. alig szaz eves, mert allandoan tonkretettek, vagy elloptak belole a gyemantokat ;-)

Skocia tortenelmene utan egy kis kepes tortenelmi divatbemutato kovetkezik a konyvben a regi korok ruhaibol, majd azok kozul is a legjellemzobb ruhadarabrol.

A kockas szoknyarol (tartan kilt)

A kockas szoknya egy skot egyertelmu es csalhatatlan ismertetoje barhol a vilagon. Mindazonaltal sem a kilt sem a tartan szo nem skot eredetu, mint ahogy a szoknya sem. Eredetileg a keltak hasznaltak kockas anyagot, talan toluk vettek at a hodito skotok a mintat, de szoknyara utalo nyomot nem lehetett talalni a keltak oltozkodeseben. Az egyetlen kicsit is valoszinu "elmelet" szerint talan a romai legiosok tunikaja motivalhatta a szoknya kialakulasat. Skocia nem egy meleg orszag, ezert aztan meg kulonosebb, hogy mi vitte ra a ferfiakat is a szoknya viselesere.
Az angolok mindenesetre igyekeztek tuzzel-vassal "lebeszelni" a skotokat a nemzeti ruhadarabukrol. Persze minel tobb torvenyt hoztak az epp uralmuk alatt levo teruleteken a szoknya viselese ellen, az annal nepszerubb volt. 1782 julius 1-e ota ismet szabad a szoknya viselese, ahogy a highlanderek fogalmaztak: "tobbe nem kell az embertelen alfoldi ruhaban (ertsd: nadragban) jarnunk".

A minta, a szinek, mind-mind bonyolult rendszer szerint jelkepezik azt az eletfelfogast, mottot, ami egy-egy csaladra jellemzo volt. A tipikus nezet szerint pl. az eros voros szin egy mintaban a harci mintat jelkepezi, hogy a kifolyo ver ne latszodjon meg a ruhan, mint manapsag itt-ott a voros szin a katonai ruhakon, vagy a csatahajok lo"allasaiban. Mara mar szinte teljesen elveszett az a tudas, amely a megfelelo szin es mintaosszeallitashoz kell. Legutobb az 1980-as evekben terveztek mintat az Ohio Tartan reszere (a Skot-Ohio kapcsolatokat jelkepezendo), ami egyszeruen abbol allt, hogy olyan szineket es mintakat raktak bele, amirol ugy tartjak, hogy a joletet, a gazdagsagot szimbolizalja.
Nincs egyetlen gyujtemeny, felsorolas, ami az osszes mintat (vagy legalabbis tulnyomo tobbseguket) tartalmazna'. Egy-ket "erre a celra szakosodott" klan rendelkezik komoly gyujtemennyel, illetve Ofelsegenek (aki Skocianak is kiralynoje) van egy gyujtemenye, amely a mintak szerzoi jogait vedi. A copyright persze nehez ugy, mert pl. a legnepszerubb kockaminta, a Royal Stewart Tartan, amit mindenfele' latni a vilagon, a torvenyek szerint csak a skot kiralyi csalad leszarmazottai altal hordhato - bar nemigen akad birosag, aki komolyan megfontolna' egy ilyen ugy targyalasat.
A viselesi szabalyok is csak a megfelelo kozossegek (a meg nehany letezo skot tortenelmi hadtest es a klanok) tagjaira vonatkoznak. Ha valakinek kedve tamadna mondjuk a MacDonald klan szoknyajat es diszruhajat felvenni, annak csak egyetlen kovetkezmennyel kellene szamolnia: ha netan haboru tor ki es epp rajta van a ruha, akkor koteles a klan oldalan harcolni.

Az Elso Vilaghaboru alatt, amiben a skotok eleg rendesen kivettek a reszuket, a legfelelmetesebb (es legkemenyebb) hadtest a skot szoknyas-dudas volt, (valoszinuleg nem "vendegjatekosokkal" :) Manapsag a kockas szoknya mar nem egyeb, mint nemzeti szimbolum, nehez lenne rabeszelni barkit is (az idoseket kiveve), hogy csak ugy vegye fel, es jarjon abban.

A konyv harmadik (legnagyobb) reszebol, az egyes klanok tortenetebol, mar igazan csak egy erdekesseget idezek:

Az Armstrong klanrol

A familia az 1300-as evekben tunt fel a Hatarvideken (Borders - Skocia es Anglia hatara).
A nevet a csalad szamara egy fegyvermester szerezte, amikor egy csataban a kiraly lovat kilottek es o" a nyakaba emelte, majd fel-le rohangalt vele, amerre a kiraly akarta. Ekkor kapta'k az Armstrong nevet es a ho"stettel jaro megfelelo nagysagu birtokot a Hatarvideken.

Aztan kovetkezett a csalad fenykora, amikor eleg komoly lovascsapattal rendelkeztek, es jo kis csatakban vettek reszt a kiralyok oldalan. A birtoklasnak egy 1610-es sajnalatos esemeny vetett veget, amikor a csalad fejet, egy bizonyos Archie Armstrongot torvenyek kivul helyeztek, majd kivegeztek, s az osszes foldet a rivalis csaladnak, a Scott-oknak adtak.

Ennek ellene az Armstrong csalad azota is letezik, legutobbi hires tagja Neil Armstrong, aki az Apollo 11-el 1969 Juliusaban a Holdra szallt (es a mendemondakkal ellentetben nem tett le semmifele kockas Armstrong-szoknyat ott :-) Viszont az o" szajabol hangzott el a kovetkezo mondat, amit sokaig nem tudtak mire velni (aki meg tudni velte, az mindjart az UFO-kra gondolt):

"Sok szerencset, Gorsky Ur!"
(aki netan nem ismerne' a poent, annak itt a magyarazat: A NASA elobb arra gondolt, hogy valami Szovjet urhajos az a Gorsky, es Armstrong most jol megaszondta neki, de aztan hamar kitalaltak, hogy fogalmuk sincs, kicsoda. Sok-sok even keresztul probaltak megtudni, hogy ki is lehet, de Armstrong mindvegig megtartotta a titkat. Mignem bo" egy evvel ezelott egy TV- interjuban elarulta a megoldast: Gorsky ur a szomszedjuk volt. Armstrong kisgyerek koraban gyakran jatszott a kertben. Egy nap baseball-oztak a batyjaval es veletlenul atutottek a labdat a szomszed haloszobajanak ablaka ala'. Neil atmaszott erte, es eppen amikor lehajolt a labdaert hallotta meg a szomszed felesegenek felhaborodott kialtasat: "Oral sex? Oral sex you want? You'll get oral sex when the kid next door walks on the moon!" - a forditast mindenki, aki a megfelelo korhatar folott van, elvegezheti maga.)

Tovabbi infok a klanokrol: Electric Scotland's Scottish Clans (http://www.almac.co.uk/es/webclans/)