Scotland Arrival
II. évfolyam 4. szám

Milyenek is az angolok?

Az alábbi kis gyöngyszemre egy képeslapon bukkantam, és annyira megtetszett, hogy lefordítom nektek.
1979-ben T. Anderson Cairns (Ruthergein, Lanarkshire, Skócia) és G. M. Smith (akkoriban a Glasgow School of Art hallgatója, Skócia) egy teakendőre írva adta ki a szöveg eredeti változatát.
Villámgyorsan népszerűvé vált, megjelentették mindenféle formában. A képeslap változat 1986-ban került forgalomba. (Copyright T. Anderson Cairns)
További info: T. Anderson Cairns, "Giften House", Dalry, Ayrshire KA24 4HQ Scotland

Milyenek is vagyunk mi, Angolok?

Az átlagos angol reggel a lakásából, melyet kastélyának nevez, távozva magára ölti nemzeti ruháját - az esőkabátját -, melyet Charles Macintosh (Glasgow, Skócia) szabadalmaztatott.
Útban az irodájába egy Angol út mentén halad, melyet John Macadam (Ayr, Skócia) találmányával borítottak be. Egy Angol autót vezet, melyre a John Boyd Dunlop (Dreghorn, Skócia) által feltalált gumikat szerelték fel.
Az irodájában egy levelet kap, melyen egy ragasztott bélyeg található, amit John Chalmers (Dundee, Skócia) talált fel. Napközben használja a telefonját, melyet Alexander Graham Bell (született Edinburgh-ban, Skóciában) fedezett fel.

Otthon a lánya teker pár kört Kirkpatrick Macmillan (Tornhill, Dumfriesshire, Skócia) találmányán, a biciklin. Este együtt nézik a televíziót, John Logie Baird (Helensburgh, Skócia) egyik találmányát, és hallanak egy érdekes hírt a John Paul Jones (Kirkbean, Skócia) által alapított Amerikai Haditengerészetről.

Sehova sem tud elmenekülni az átlagos Angol a Skótok elől. Túl sokat hallott ma már a skótokról, így végső kétségbeesésében előveszi a Bibliát - de az első név, melyet e szent könyvben megtalál, egy skót neve: King James VI, aki engedélyezte a fordítását.
Ihatna egy italt, dehát a skótok csinálják a legjobbat a világon ilyen esetekre.
Maga felé fordíthatja a puskáját, de ez a hátultöltős szerkezet is egy skót találmánya, Patrick Ferguson-é (Pitfours, Skócia), és nem hoz számára menekvést.
Így egy műtőasztalon találja magát, ahol penicilint injekcióznak a sebébe, melyet Sir Alexander Fleming (Darvel, Skócia) fedezett fel, és kloroformmal altatják el, melynek felfedezése Sir James Young Simpson (Bathgate, Skócia) érdeme.

A sebészetről kikerülve sem találna nyugodalmat, mikor azt hallaná, hogy olyan biztonságban volt, mintha a Bank of England vigyázott volna rá, melyet William Paterson (Dumfries, Skócia) alapított.

Talán az egyetlen reménye az lenne, hogy a transzfúzión igazi skót vérrel cseréli le hűvös angol vérét, hogy elmondhassa magáról...

milyenek is vagyunk mi, Skótok?

A lista persze könnyedén tovább folytatható, gondoljunk csak a Scotland Yard-ra (aminek ugyan skótosan hangzik a neve, de semmi köze Skóciához), vagy Sir Arthur Conan Doyle-ra, a Scherlock Holmes történetek (az angol detektívregények) kiagyalójára, aki Edinburgh-ban született.