Numerical Recipes
(legutolsó verzió és ennek tulajdonságai, mi van meg nekünk,
és mi nincs, upgrade, használattal kapcsolatos tudnivalók)Általános leírás

A Numerical Recipes program egy algoritmus gyűjtemény. Több számítógép-nyelven kidolgozott, a mérnöki munkában jól felhasználható és a munkát lerövidítő alap algoritmusokat tartalmaz, mint például Gauss elimináció, szinguláris érték dekompozíció vagy szimulált lehűlés algoritmus.

A tanszéknek eddig csupán az 1985 körül megjelent első kiadás volt meg: a C, Pascal és Fortran verzió, valamint az akkor kiadott Numerical Recipes in Fortran könyv.

A Numerical Recipes legutolsó, 2.08 (Second Edition) verziója 1998-ban jelent meg. Ez a verzió több mint 600 algoritmust tartalmaz, ezenkívül pedig egy keresőfelületet, amivel könnyebben megtalálhatóak és összegyűjthetőek az egy adott problémához tartozó segédalgoritmusok.

Ezt a legújabb verziót 1999 végén sikerült megvásárolni a tanszék számára. Megvettük a Numerical Recipes in C és a Numerical Recipes in Fortran 77 and Fortran 90 verziókat. Pascal verzió sajnos nincsen, a 2.0x (Second Edition) sorozatból nem készült ilyen.

A programcsomag mellé megvettük a Numerical Recipes in C és a Numerical Recipes C example book könyveket is, ami az algoritmusok matematikai alapjainak nagyon jó leírását és a kidolgozott C algoritmusok részletes magyarázatát tartalmazzák. Az algoritmusok használatához először mindig ajánlott a Numerical Recipes in C könyv megfelelő fejezetét elolvasni, ugyanis a programcsomagban található programrészletek "csupaszok": nincsenek melléjük magyarázatok, megjegyzések írva.
 
 

A programcsomag telepítése

A program eredetileg kódoltan volt letölthető az Internetről. A kódolás a letöltéskor megadott sorozatszámmal történt, tehát ez minden letöltéskor más és más. Mi a letöltött, kódolt programunk dekódoláshoz szükséges kulcsot vásároltuk meg. A program jelenleg dekódolva, lemezeken található meg az R épület I emeletén a 111-es ajtó mögött a program raktárban, külön lemezen a C és külön a Fortran verzió. A programot úgy vásároltuk meg, hogy egyszerre csak egy felhasználó használhatja ("egy monitorra szóló engedély"), ezért, ha nem muszáj ne telepítsük fel egyszerre az összes gépre és ne másoljuk le boldog-boldogtalannak.

A program Windows 32 bites környezetben telepíthető. A C verzió telepítője kb. 800 kilobájt, telepítve kb. 550 kilobájt helyet, a Fortran telepítő mérete kb. 1.3 megabájt, a Fortran 77 és Fortran 90 verziókat egyszerre telepítve kb. 1.1 megabájt helyet igényel.

Maga a telepítés rendkívül egyszerű. Másoljuk fel a gépünkre a telepítő lemezt, majd indítsuk el a Setup.exe programot. Ezután válasszuk ki, milyen környezetben telepítjük a szoftvert (Win95, WinNT 4.0 vagy korábbi WinNT verzió), majd, hogy hova történjen a telepítés. A telepítő egy az algoritmusokat tömörítve tartalmazó fájlt, egy-két dll fájlt és egy súgó (.hlp) fájlt csomagol ki, majd létrehozza a Numerical Recipes programcsoportot és beleteszi a .hlp fájl indításához szükséges ikont. Uninstall opciója nincsen. Ha már nem akarjuk használni a programot, csak töröljük le a telepített fájlokat és a programcsoportot.

A lemezen található egy a telepítésről szóló Readme.doc fájl. Ez a fájl - a kiterjesztésével ellentétben - egy egyszerű szöveges fájl, tehát mindenféle szövegnézegetővel jól olvasható. NT-n való telepítéskor előfordulhat, hogy az NT operációs rendszer védelme megakadályozza például az ikonok felhelyezését. Ha ilyesféle probléma merülne fel, akkor ebben a fájlban olvashatjuk ennek a problémának a megoldását (nálam nem merült fel egyszer sem ilyen probléma).

A szoftver sajnos csak PC Windows 32 bit környezetben használható. Ha valaki Linux-on, vagy egyéb rendszeren akarna vele dolgozni, akkor azt teheti meg, hogy a PC-re feltelepített verzióból kimenti az összes algoritmus fájlt, majd ezt viszi át a saját rendszerébe. Ebben az esetben a keresésre szolgáló felület azonban nem lesz használható. Az összes fájl kimentése egyetlen gomb megnyomásával megtehető (viszont, ha nem muszáj, nem ajánlott, mivel ilyenkor sok apró C vagy Fortran fájl jön létre, ami rengeteg helyet fog elfoglalni a merevlemezen).
 
 

A program használata

A telepített programcsomag nem tartalmaz futtatható fájlt, hanem a .hlp kiterjesztésű súgó fájllal használható, aminek az ikonjára kattintva elindul a Windows-ba beépített Microsoft Windows Help program. Ezzel a programmal körülbelül úgy dolgozhatunk a súgó fájl anyagában, mintha egy web oldalt böngésznénk.

A megjelenő anyagban ABC sorrendben fel vannak sorolva az algoritmusokat tartalmazó C (vagy Fortran) fájlok nevei és mellettük rövid leírások a fájlok funkciójáról. A fájlnevek 8 karakter hosszú fájlnevek, kicsit nehezen lehet belőlük következtetni a fájlok tartalmára. Ebben inkább a leírások, valamint a Numerical Recipes könyv segítenek.

Nem muszáj sorról-sorra végigolvasni a leírásokat, ha egy algoritmus után keresünk, hanem előállíthatunk egy szójegyzéket, majd ebben kerestethetünk a számítógéppel: A programban kattinsunk a Search gombra. A megjelenő dialógusablakban kattintsunk a Find (Keresés) fülre. Ha még nem használtuk ezt eddig ebben a programban, akkor az először generálni akar egy adatbázis fájlt. A minimális méretű adatbázis generálása tökéletesen elegendő. Ezután már képesek vagyunk címszavakra keresni.

A kiválasztott fájlra rákattintva láthatjuk a fájl tartalmát a megfelelő gombra kattintva pedig lemezre is menthetjük azt. Ekkor a program kiszedi a fájlt a tömörített állományból és kipakolja azt a kívánt helyre. Kimenthetjük egyszerre az összes fájlt is, viszont ez nem ajánlott, mert a sok apró fájl rengeteg helyet foglal. Ha mégis ezt akarjuk tenni, akkor kattintsuk a főmenüben a "Numerical Recipes Routines and Functions" sorra, majd az ekkor megjelenő menü elején levő "Copy all Routines and Functions to Disk" sorra.
 
 
 
 

Numerical Recipes programok használata Visual C környezetben
 
 

Vissza a főoldalra